Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Νομιμοποιήσεις Ανηθικοτήτων (1) ...

Μόλις κατάλαβα γιατί η Νομοθετική Εξουσία παρακολουθούσε χωρίς αντίδραση τον επί χρόνια αυτοπροσδιορισμό των μισθών τους από τους Δικαστικούς, αλλά και το -όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- αλυσιτελές του λεγομένου "Μισθοδικείου"... Θεωρούσα ότι ήταν το Σύνταγμα που εμπόδιζε!

Η Βουλευτική αποζημίωση είναι, έμαθα, συνδεδεμένη με τους μισθούς των δικαστικών. Άρα οι αυξάνοντες τους μισθούς τους δικαστικοί "εξυπηρετούν" και τους βουλευτές...

Τι ευλογημένη χώρα! Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

12 σχόλια:

Univers είπε...

Σε ανακάλυψα από το blog του χριστοσ βαρδακασ και χαίρομαι γι' αυτό. Μοιράζομαι παρόμοιες με εσένα απογοητεύσεις. Έχω και εγώ γυρίσει από... την αλλοδαπήν και παρ' ότι ήταν συνειδητή μου επιλογή, βασανίστηκα και βασανίζομαι περισσότερο απ' ότι είχα προβλέψει. Είναι όαση στην έρημο να διαβάζεις ανθρώπους που λένε τα αυτονόητα.

Univers είπε...

Επί του θέματος, τώρα, άκουσα ότι η ημερήσια βουλευτική αποζημίωση είναι 340€!!!

Πάντως, σκανδαλώδες είναι και το γεγονός ότι οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται - αν δεν κάνω λάθος - μετά μόνον μία θητεία στη βουλή! Ίσχυε παλαιότερα το "κατώφλι" των δύο θητειών, αλλά πρόσφατα πρέπει να μειώθηκαν σε μία!

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

@univers
Ευχαριστώ για την ενθάρρυνση...
Φοβούμαι όμως ότι ακόμα και τα blogs στη χώρα μας έχουν υποβαθμισθεί σε μέσα ομαδικής θεραπείας (group therapy)...
Επιτυχία έχουν μόνο όταν προκαλούν συλαλητήρια...

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

Άν είχα χρόνο θα τον αφιέρωνα στο να βρω νόμους που περνούν από τη Βουλή, οι οποίοι ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΕΣ.
Δεν είμαι νομικός, αλλά με λυπεί ιδιαίτερα η ετοιμότητα υπεράσπισης της κατάστασης από όλους σχεδόν τους νομικούς, με τους οποίους ανοίγω κουβέντα για την (άθλια) ποιότητα -νομική και ηθική- των νόμων μας.
Ευλογημένη χώρα!

Univers είπε...

Δρα "δάκτυλος" στο blog σου, και τρώει τα avatar...

Περίεργο φαινόμενο. Εξήγηση;

(Οι "δάκτυλοι", φανταστικοί και πραγματικοί, δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα)

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

Aτυχώς αγνοώ την όλη τεχνική των blogs...
Έτσι δεν γνωρίζω πως και γιατί υπάρχει η απώλεια αυτή...
Για μένα βέβαια δεν έχω avatar. Θα ήταν κάτι πολύ απαισιόδοξο...
Αν μπορείτε να με βοηθήσετε να αποφύγω αυτόν τουλάχιστο τον "δάκτυλο" θα σας ήμουν ευγνώμων...

Unknown είπε...

Ηρεμία Κύριοι
Οι αμοιβές των Βουλευτών δεν είναι υπερβολικές, συγκρινόμενες με τα έξοδα που έχουν..
Τι προτιμάτε; Να τα παίρνουν από αλλού;
Ήδη ωρισμένοι επιχειρηματίες έχουν συστήσει κοινοβουλευτικές ομάδες που διαπλέκονται στην Βουλή οριζοντίως..υπεράνω κομμάτων δηλαδή..
Άλλωστε η τελευταία τροποποίηση του Συντάγματος (δια χειρός Ευαγ. Βενιζέλου) απηγόρευσε στους Βουλευτές την άσκηση επαγγέλματος.. Τους κατέστησε δηλαδή συνταγματικώς χαραμοφάηδες..
Η αποζημίωση των 340 ευρώ ημερησίως (ή όση είναι αυτή) δίνεται, εξ όσων γνωρίζω, μερικές μόνον φορές τον χρόνο ως αποζημίωση σε συμμετοχή σε Επιτροπές.
Το μεγάλο κακό όμως είναι η αυτονόμηση των Δικαστηρίων.
Οι δικαστές μόνοι τους αποφασίζουν για τους μισθούς τους, τα αφορολόγητα τους (υπάρχουν και τέτοιες δίκες) ακόμη και τις συντάξεις τους.. Ερμη λαϊκή κυριαρχία που σε κατοχυρώνει το Σύνταγμα!!
Τι είναι avatar?
Για να μαθαίνουν και οι άσχετοι..

Univers είπε...

Το βρήκα, είναι πολύ απλό: Πας στο dashboard, μετά στο settings και στην υποταμπέλα comments, στο "Show profile images on comments?" επιλέγεις "Yes".

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

@ Χρίστος Βαρδάκας
Η όποια αποζημίωση είναι σχετική και πριν κριθεί το ύψος της συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε τί ακριβώς καλύπτει. Άρα θα συμφωνήσω για την κρίση του ποσού μαζί σας.
Αν όμως όντως αληθεύει -και ίσως θα ξέρετε τι πράγματι ισχύει- ότι υπάρχει σύνδεση των μισθών ή αποζημιώσεων των βουλευτών με τούς αυτοπροσδιοριζόμενους μισθούς των δικαστικών, τότε πιστεύω ότι υπάρχει σαφώς κάτι το ανήθικο. Κυρίως στο γεγονός του ολοφυρμού της νομοθετικής εξουσίας απέναντι της γνωστής πρακτικής των δικαστικών και, κυρίως, στο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει γνωστό στο κοινό!

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

@ univers
Ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές...
Αύριο θα προσπαθήσω να κάνω όλους τους "ιδιοκτήτες avatar" που μπαίνουν στο Blog αυτό να φαίνονται...

Unknown είπε...

Πράγματι υπάρχει παλαιότατα (από 40-45 χρόνια) σύνδεση βουλευτικής αποζημιώσεως με τις αποδοχές δικαστών. Είχε τεθεί όμως με το αντίθετο κίνητρο. Να επωφελούνται οι δικαστές από τον καθορισμό από την Βουλή της βουλευτικής αποζημιώσεως.
Από την σύνδεση αυτή επωφελούνται, μετά την αυτονόμηση των Δικαστηρίων, τεχνικώς πλέον οι δικαστές και ερμηνεύουν αυθαιρέτως ότι ουδείς μπορεί να έχει μισθό υψηλότερο του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Και αντί πάντως να καταργήσουν το κατά την γνώμη τους αντισυνταγματικό αυτό πλεονέκτημα του Διοικητού της ΔΕΗ πχ το επεκτείνουν στους εαυτούς τους.
Η αποκατάσταση της ισότητος νομικώς μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με την κατάργηση είτε με την επέκταση του πλεονεκτήματος.
Πλην όμως ας θυμηθούμε ότι και η χούντα ένα από τα κύρια επιχειρήματα της κατά του Κοινοβουλευτισμού το θεμελίωνε στο ύψος των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Και τέλος αν λογαριάσετε τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψηφίου Βουλευτού στην Β! Αθηνών ίσως διαπιστώσετε ότι πιθανόν υπερβαίνουν (για ωρισμένους)το σύνολο της βουλευτικής αποζημιώσεως τετραετούς Περιόδου.
Γι΄αυτό η λύση ίσως είναι ο χωρισμός της χώρας σε τριακόσιες εκλογικές περιφέρειες. Μία για κάθε βουλευτή. Έτσι τα προεκλογικά έξοδα θα είναι πολύ μικρότερα.

Univers είπε...

Οπωσδήποτε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ύψος των εξόδων των βουλευτών, εξόδων που υποχρεούνται να κάνουν για να αυξήσουν την πιθανότητα να εκλεγούν (ή επανεκλεγούν).

Μια προσπάθεια μειώσεως αυτών των εξόδων θα μείωνε και τις μετεκλογικές εξαρτήσεις από τους ...χορηγούς.

Βέβαια, ακούω ότι και στις ΗΠΑ (όπου φαίνεται παρεμπιπτόντως ότι οι "χρηματοδότες" πολιτικών προσώπων είναι πάντοτε γνωστοί και δηλώνονται υποχρεωτικώς) με την πολιτική ασχολείται κανείς μόνον αν είναι πολύ πλούσιος.