Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Ριζική Δημοκρατία (οπως λέμε " Άμεση Δημοκρατία" κλπ)

Είδα με πολύ ενδιαφέρον την διαφήμιση-μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση που μας καλεί να μπούμε στο site του για να ψηφίσουμε για το δημοψήφισμα... Και χάρηκα καθώς σκεφτόμουνα "μπράβο τους, και εδώ πρωτοτύπησαν!".
Μπήκα και είδα (όσο κι' αν έψαξα) ότι εκτός από το να θαυμάσεις τις αφίσες (θέμα γούστου...) και να διαβάσεις επίσημα κείμενα του κόμματος (θέμα διαθέσιμου χρόνου και γούστου και απουσίας βαριεστιμάρας), μπορείς ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ...
Είμαι μικρός και αθώος... Μάλλον δημοκρατία στην υπέροχη τούτη χώρα είναι να λες "ναι" σε όσα λένε οι "δημοκράτες".
Ριζικά πράματα...

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Όταν ακούω για δημοψήφισμα επί του κοινωνικοασφαλιστικού νόμου διασκεδάζω αφάνταστα.
Εάν γίνει δημοψήφισμα είναι ηλίου φαεινότερο βεβαίως ότι θα αποβεί σε βάρος των ρυθμίσεων. (Που είναι περισσότερο από αναγκαίες και κατά το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν Κυβέρνηση και κατά την Ν.Δ. σήμερα!). Όλοι θα ψηφίσουμε για μικρότερες εισφορές, μεγαλύτερες συντάξεις, ταχύτερη έξοδο κλπ κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ελύθη το ζήτημα; (Ελύθη το ζήτημα της υπάρξεως ή μη υπάρξεως του Θεού όταν μία Κ.Ο.Β. του Κ.Κ.Ε. λέγεται ότι έστειλε κάποτε στο Πολιτικό Γραφείο έγγραφο με το οποίο του εγνώριζε ότι, σε ψηφοφορία των μελών της, απεφασίσθη κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει Θεός;).
Το πρόβλημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι ένα και απλό. Δεν υπάρχουν ευρώ.
Υπάρχουν λίγοι ασφαλισμένοι, που διαρκώς γίνονται λιγότεροι και πολλοί συνταξιούχοι που διαρκώς γίνονται περισσότεροι!. Αναντιστοιχία επομένως πλήρης μεταξύ εισφορών αφ΄ ενός και συντάξεων και δαπανών περιθάλψεως αφ΄ ετέρου. Τα λεγόμενα αποθεματικά των Ταμείων δεν φτάνουν (στην καλύτερη περίπτωση) ρευστοποιούμενα να καλύψουν πλέον των μερικών μηνών δαπάνες συντάξεων και περιθάλψεως.
Τα ευρώ δεν πέφτουν από τον ουρανό! Παράγονται! Και δεν είναι δραχμές για να τυπώνουμε κατά βούληση όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν ο διαπρεπής οικονομολόγος Πρωθυπουργός μακαρίτης Α. Παπανδρέου ο οποίος έλυνε τα προβλήματα της χρηματοδοτήσεως της οικονομίας και της κοινωνίας βάζοντας τα μηχανάκια στον Χολαργό να δουλεύουν (τυπώνουν) γρήγορα και ρυθμικά!! Με αποτέλεσμα να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιώτεροι..
Για το νερό (που άλλωστε, εν αντιθέσει με τα ευρώ, πέφτει από τον ουρανό) μπορεί να γίνει δημοψήφισμα τι κατανάλωση θα επιτρέπεται να έχουμε και τι τιμολόγια θα πρέπει να πληρώνουμε;;
Θα αποκτήσουμε περισσότερο νερό οτιδήποτε και αν ψηφίσουμε σε, τυχόν, δημοψήφισμα για την χρήση του, εν όψει του ότι συζητείται, λόγω της λειψυδρίας, η επιβολή περιοριστικών μέτρων;
Για την άμεση δημοκρατία (και συναφώς για την αξία των δημοψηφισμάτων) έχω δημοσιεύσει στις 19.3.2008 στο blog μου κείμενο σχετικό με τις τραγικές αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων όσον αφορά την Σικελική εκστρατεία κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. (Βγαίνει επιλέγοντας την λέξη-κλειδί δημοψήφισμα).

Univers είπε...

Η ελληνική αριστερά έχει δώσει δείγματα επαρκή για το πώς αντιλαμβάνεται την δημοκρατία.

Αυτή την περίοδο, στους εργασιακούς χώρους του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιφέρονται οι στρατευμένοι εκπρόσωποί της και πιέζουν για υπογραφές σε κείμενα καταδίκης του ασφαλιστικού και αξίωσης δημοψηφίσματος. Και όταν λέω πιέζουν, εννοώ ότι χρησιμοποιούν την περιρρέουσα σοσιαλίζουσα ατμόσφαιρα αυτών των χώρων για να εκμαιεύσουν την ενυπόγραφη έστω και απρόθυμη συγκατάθεση των εργαζομένων στα εν λόγω κείμενα.

Πρέπει με διάφορους τρόπους να αποφύγεις την απ' ευθείας αντιπαράθεση για να γλιτώσεις τον στιγματισμό (του "φασίστα")...