Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Μονοπώλια

Και οι δύο απεργίες που μας ταλανίζουν –εμάς τους υπηκόους των διαμαρτυρομένων που φοβούνται μήπως γίνουν όμοιοι με εκατομμύρια άλλους συνέλληνες- δηλαδή της ΔΕΗ και της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: και οι δύο εταιρείες λειτουργούν η μία de facto και η άλλη de jure ως μονοπώλια…

Για φανταστείτε αν έκανε απεργία η ΦΑΓΕ, τι θα γινόταν με τη ΔΕΛΤΑ και τις άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, έστω και αν υπάρχουν καταδίκες τους για οργανωμένες μονοπωλιακές συμπεριφορές. Θα έτρωγε η μία την πελατεία της άλλης!

Και ο ελληνικός λαός θα είχε το γιαουρτάκι του και θα έπινε το γάλα του… ενώ τώρα ούτε τα χρήματά του έχει, ούτε το ηλεκτρικό του ρεύμα έχει…

Ζήτωσαν –που λέγαμε παλιότερα- τα κρατικά μονοπώλια!

4 σχόλια:

Univers είπε...

Τα κρατικά μονοπώλια συσσώρευσαν - ελέω κρατικής προστασίας και με ποικιλότροπες επιχορηγήσεις των ταμείων τους - πλούτο. Τώρα, με... σοσιαλιστικότατο ήθος, οι προνομιούχοι υπάλληλοί τους προστατεύουν τα δικαιώματά τους βασανίζοντας το κοινωνικό σύνολο. Δεν κρύβονται καν. Απίστευτη η χλεύη που εκτοξεύτηκε εναντίον των 2 και πλέον εκατομμυρίων δύσμοιρων ασφαλισμένων και συνταξιοδοτούμενων από το ΙΚΑ: - Να το χαίρεστε το ΙΚΑ σας!

Φαίνεται όμως ότι οι απειλές για αξιώσεις αποζημιώσεων εκ μέρους πληγέντων επαγγελματιών θα τους συγκρατήσουν κάπως.

Σε κάθε περίπτωση, το θράσσος είναι ανείπωτο: Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για υπαλλήλους που δεν έχουν βγάλει γυμνάσιο και που βάσει μορφώσεως, εκπαιδεύσεως και σπουδών απολαμβάνουν προνόμια που άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν ούτε να ονειρευθούν. Και όλα αυτά συχνότατα χάρις σε ένα βο(υ)λευτή που τους έβαλε στο "μεγάλο μαγαζί".

Το κράτος που τόσο καιρό τους προστάτευε δικαιούται να τους αφαιρέσει τα προνόμια.

Unknown είπε...

Χειρότερο από όλα είναι η εμφάνιση στα κανάλια των αναιδών εργατοπατέρων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Με τις αβάντες των παρουσιαστών.. Και κυρίως των παροΥσιαστών της ΝΕΤ!!
Έχω ακούσει ότι σε 10 περίπου εργαζομένους της ΔΕΗ αναλογεί και 1 Συνδικαλιστής με συνδικαλιστικό κεκτημένο το μειωμένο ωράριο εργασίας ή την μη υποχρέωση εργασίας επειδή πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο για τις συνδικαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Unknown είπε...

Στον ισχυρισμό ότι η απεργία αποτελεί δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα η απάντηση είναι ότι: α. Την αναγνωρίζει (άρθρο 23 παρ. 2) επί επιχειρήσεων κοινής ωφελείας) μόνον όταν ασκείται υπό τους συγκεκριμένους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει ο νόμος. Και β. Το άρθρο 25 του Συντάγματος απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση κάθε δικαιώματος, και της απεργίας επομένως. Η συγκεκριμένη απεργία ουσιαστικώς ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Προσομοιάζει με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επειδή οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούν τα όπλα τα οποία τους εχορήγησε το κοινωνικό σύνολο εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Εδώ το συνδικάτο χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια (βιωτικό αγαθό υψίστης σπουδαιότητος) την οποία του εμπιστεύθηκε το κοινωνικό σύνολο εναντίον του κοινωνικού συνόλου.

Locus Publicus είπε...

Univers και Βαρδάκας με κάλυψαν απόλυτα. Μια απλή συνόψιση. Πρώτα φτιάξαμε τα μονοπώλια, μετά πετάξαμε και μια μονιμότητα για κερασάκι, και τώρα απολαμβάνουμε επιτέλους τον σοσιαλισμό που τόσο ονειρευτήκαμε. Για ανταγωνισμό ούτε κουβέντα, δεν πουλάει. Στο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και άλλα αριστερά σωματεία ψάχνουν μια πιο αριστερή λύση για να βελτιώσουν την παρούσα.