Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Opinion leaders or Opinion followers?

Πριν πολλά χρόνια, όταν η ανίχνευση της επιστήμης (;) του marketing με οδήγησε στο να διαβάσω μερικά βιβλία για το θέμα μου έκανε φοβερή τότε εντύπωση η μετάφραση του όρου opinion leaders σε "γνωμηγήτορες" και του opinion followers σε "γνωμακόλουθους".

Για μένα πάντα οι καλοί πολιτικοί πρέπει να είναι ηγέτες. Νομίζω για όλους μας...  Αλλοιώς αςκάναν κάποια άλλη δουλειά! Έλα όμως που ανακαλύφθηκαν οι δημοσκοπήσεις και από "γνωμηγήτορες" κατέληξαν με τρόμο να διαβάζουν ενδελεχώς τα απότελέσματα των δημοσκοπήσεων (με τις συχνά αφόρητα βλακώδεις ερωτήσεις του τύπου "θα θέλατε η FYROM να αποκτήσει νέο όνομα που να περιέχει τον όρο Μακεδονία;"). Η ανάγνωση δημοσκοπήσεων, όπως τουλάχιστο γίνεται από τους πολιτικούς, είναι σαν την ανάγνωση του "ελέγχου" των μαθητών του Δημοτικού ενώπιον των γονιών τους...

Έχω ήδη αρχίσει να διαγράφω από τις "λίστες" μου οριστικά πολιτικούς που διαβλέπω ότι αλλάζουν άποψη με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Φοβάμαι ότι ο κατάλογος μακραίνει πολύ γρήγορα και αποκτάει έκταση που κινδυνεύει να φτάσει το 100 % του (λεγόμενου) "ελληνικού πολιτικού προσωπικού".

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους ξανακάνουμε ηγέτες αυτούς που μας κυβερνάνε στη Βουλή;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπάρχουν οι εξής (διαζευκτικές) λύσεις:
1. Να τους βγάλουμε τα νύχια μέχρις μετανοήσουν.
2. Να τους κρεμάσουμε από την γλώσσα μέχρις βάλουν μυαλό.
3. Να τους βάλουμε το κεφάλι σε πλαστική σακούλα μέχρις ασφυξίας.
4. Να τους πνίξουμε στην μπανιέρα μέχρις να αλλάξουν..
5. Τίποτα. Τον αράπη κι' αν τον πλύνεις το σαπούνι σου χαλάς.. Ρατσιστικό αλλά ακριβές..
Αυτά όμως συνέβαιναν δυστυχώς ανέκαθεν. Δεν είναι φρούτο των καιρών..
Έχω αναρτήσει στις 19.3.2008 κάποιο κείμενο για την Σικελική Εκστρατεία κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Εκεί γράφει ο Θουκυδίδης πως οι ηγήτορες των Αθηνών έγιναν σκλάβοι της επιθυμίας του Δήμου που (ο ίδιος ο Θουκυδίδης) χαρακτηρίζει άπληστο, αδαή και αρχομανή. Βρίσκεται επιλέγοντας την λέξη κλειδί ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.. Αφού βεβαίως πάτε προηγουμένως στο blog μου!!

Univers είπε...

Προσέξατε επίσης πόσο έχουν αυξηθεί σε συχνότητα οι δημοσκοπήσεις; Δημοσκοπούμεθα πλέον για ψύλλου πήδημα.

Πράγματι, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών είναι opinion followers.